Analyse af "Polterabend"
Forfatter - Forfatteren af novellen hedder Jan Sonnergaard. Jan Aonnergaard er kendt for at have skrevet en del noveller og artikler, der handler om personerne på "samfundets bund" f.eks. alkoholikere, narkomaner, arbejdsløse osv.
Resume - Historien er delt op i to handlingsforløb der foregår parrallet med hindanden, Evas polterabend og Simons Polterabend. Evas starter om morgenen hvor hun bliver hentet af to HA rockere, der køre hende til rodhus pladsen hvor hendes veninder venter på hende og tager hende med til wellness, senere på en fin restaurant og til sidst på Crazy Daisy. Simons polterabend starter ligeledes om morgnen, hvor hans venner kommer hjem til ham og spiser morgenmad, Simon får kun gammel dansk og øl. Så tager de toget ind til hovedbanegården, hvor de betaler en narkoluder til at lægge an på Simon. Efter det tager de ind og bader Simon i Storkespringvandet. En af Simons venner sviner Eva til overfor Simon, han bliver su, og det ender i slagsmål, hvor Simon til sidst bliver skudt.
Tid, sted, miljø - Handlingen foregår over to parralleflorløb, som begge to starter om morgenen. Evas forløb kan fornemmes at starte om morgenen i teksten side 2 linje 4-15 og beskrives som at slutte om aftenen side 2 linje 16-17. Simons satarter også om morgenen , og det kan ses på side 3 linje 7-14 og fortsætter op på formiddagen senere eftermiddagen og slutter der. De går videre mod toget klokken elleve, kan ses på side 3 linje 22, og det kan fornemmes at det når at blive midt på eftermiddagen på side 7 linje 13. Hvor det slutter kort tid efter. Begge handlingsforløb, starter begge to et ukendt sted på Sjælland, hvorefter de begge to slutter i København.
Perspektivering - Teksten kan perspektiveres til kønsrollernes opdeling. Det kan den blandt andet på den måde den er opbygget på, med de to parallelle handlingsforløb, opdelt i drengene og pigerne, men også i den måde handlingerne er skruet sammen på. Der er lagt meget vægt på det med at kvinderne for en rigtig hyggelig "pigeaften" og at det er vigtigt at det er Eva der er i centrum, på den gode måde. Hvor der i mod ved drengene bliver der lavet en masse "håndværkerhumor" som jo mest af alt går ud på at ydmyge hindanden, og det her tilfælde Simon, som på den modsatte måde end Eva, er festens midtpunkt. Det Jan Sonnergaard vil frem til er, at om man vil det eller ej er, at om man vil det eller ej, så er drenge jo "bare drenge", den her gamle smører om at drenge laver en masse "drengestreger" som tit ender med at gå udover hind anden, meget ekstremt i dette tilfælde, og piger er mere nede på jorden, og har den her mere "moderlige" tilværelse, hvor de tager bedre vare om hindanden og andre. Teksten kan også perspektiveres til Jesper Wung Sungs "Trælår" der handler om Mif og Æik der lidt på samme måde skal overgå, ydmyge og vise over for hindanden hvem der er den stærkeste, hvor det også går galt for dem til sidst. Det er igen det her spil med, at drenge laver alle de her dumme ting, bare for at puste sig op, for ikke at vise følelser, og for at være en "rigtig mand.
Min egen Mening - Jeg synes selv, at det er en meget god novelle, der får en, som dreng, til at sætte spørgsmålstegn ved sit køn, og får sig selv til at spørge, er det virkelig sådan jeg vil være en "rigtig mand", eller vil jeg hellere sige fra og vise følelser og være i min optik en rigtig mand, der tør åbne sig og sige det her det er simpelthen for tåbeligt og så bare gå, eller gøre noget andet. Det var det jeg synes novellen gjorde ved mig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar